top of page

HOW TO KOMBUCHA!

Updated: Apr 28, 2021

In deze post lichten we de stappen toe om aan een geslaagde Kombucha oogst te geraken. Natuurlijk hebben we ook een filmpje gemaakt om te helpen!


Sinds onze eerste Kombucha productie van 3 maart, hebben we ons proces al verbeterd en verfijnt zodat we aan jullie kunnen tonen hoe Kombucha in drie gemakkelijke stappen geproduceerd kan worden!


Onderstaand recept is voor een batch van ongeveer 11l. Met deze hoeveelheid kan je meerdere Kombucha bladeren maken, afhankelijk van de afmetingen van de bakken die je gebruikt.


Ingrediënten:


- 10l water (dit mag kraantjeswater zijn)

- 1 kg (kristal)suiker

- thee in het volume van een thee-eitje, ofwel 10 kleine zakjes (liefst black tea)

- 1l appelazijn (cider)

- SCOBY in stukjes (zie deze post voor meer informatie!)


Benodigdheden:


- een bak waarin de SCOBY zal groeien. De afmetingen van de bak bepalen de afmetingen van je Kombucha sheet. De bak moet maar enkele centimeters diep zijn.

- Een grote kookpot

- kookvuur

- thee-eitje (optioneel)

- katoenen doek die de bak kan bedekken

- houten lepel om te roeren



Stap 1: De thee


Allereerst breng je het water aan de kook. Vervolgens voeg je de suiker toe. Door het opwarmen van het water, zal de suiker beter oplossen. Wanneer alle suiker is opgelost, voeg je de thee toe en laat deze even trekken, waarna deze terug wordt verwijderd. Als laatste laat je de thee afkoelen. De SCOBY gaat namelijk dood bij een temperatuur boven de 30°C.


Stap 2 : De groei


Nadat de thee is afgekoeld, voeg je het azijn toe. Daarna verdeel je de thee over de bakken waarin je Kombucha wilt maken. Vervolgens verdeel je de SCOBY over de bakken en dek je de bak af met een katoenen doek. SCOBY heeft zuurstof nodig om te kunnen groeien en het doek verhinderd dat er vuil in de bak terecht komt.


Zorg ervoor dat de bak niet verplaatst wordt tijdens de groei. Laat deze 2-3 weken groeien, tot de hele oppervlakte van de bak bedekt is met SCOBY. De dikte van je sheet bepaalt de dikte van je Kombucha leer. 5 mm resulteert in een eerder doorzichtig blad, hoe dikker hoe donkerder bruin en taaier het leer wordt.


Stap 3: De oogst


Als de SCOBY voldoende is gegroeid, is deze klaar om te oogsten. Dit kun je op twee manieren doen. Ofwel leg je de sheet op een houten plank, zodat deze nog voldoende vocht kan verliezen. Deze moet je wel elke dag eens omdraaien om te voorkomen dat die blijft vastplakken aan de plank. Een tweede manier is het maken van een kader (bv karton) waarin je deze kan ophangen. Hoe zo een kader gemaakt kan worden, zie je in het filmpje! Na een weekje drogen is het leer klaar.


Gefeliciteerd! Je hebt je eigen Kombucha leer gemaakt! Laat ons weten wat er beter slechter ging en hoe je het leer hebt verwerkt!





Recent Posts

See All

DON'T MISS THE FUN.

Thanks for submitting!

WHERE TO FIND US

GET TO KNOW US

kombucha-1590484718.png

POST ARCHIVE

bottom of page